Johanna: Nu måste du väl vara glad, nu när kungahuset får så lågt förtroende i senaste SOM-undersökningen?

Niklas: Jo, nog blir man lite glad, men jag är rätt skeptisk till alla dessa förtroende-mätningar. Vad är det man svarar på egentligen? Vad innebär att ha förtroende?

Johanna: Det är lite osmakligt att svenska folket tappar förtroende för kungahuset när kungen påstås ha varit otrogen, men inte när han hyllar sultanatet Brunei. Att kungen har haft intimt umgänge med andra än sin fru är ju möjligen upprörande för hans familj, men varför det ska påverka svenska folkets förtroende för hur han utför sitt uppdrag förstår jag inte. Det är bara moralkonservatism.

Niklas: Fast jag har läst i Den mot-villige monarken om hur bedrövligt kungen och hans överklasskompisar har behandlat kvinnor. Om det är det som folk har reagerat på är det berättigat.

Johanna: Det kan vara så, men jag tror att man baserar sin bild mera på medierapporteringen och i den har det ju mer fokuserats på den påstådda otroheten än på kungens kvinnosyn. Men din fråga är intressant, vad är det som mäts egentligen; popularitet eller bra mediehantering?

Niklas: Det var väl någon annan undersökning nyligen som visade att unga människor har mer förtroende för kungahuset än för facket?

Johanna: Jo, men å andra sidan har en undersökning som Arena Skolinformation gjort visat att många unga människor inte har koll på vad facket gör, och om man inte vet vad de gör, hur kan man då bedöma vilket förtroende man har?

Niklas: Med tanke på det kanske man ska glädja sig åt att förtroendet för facket inte var så mycket lägre än för kungahuset.

Johanna Lindell är chef för Arena skolinformation, Niklas Nordblad arbetar bl. a. med korrekturläsning för Arenagruppen.