Victor Bernhardtz och Magnus Åsblad diskuterar semesterskatter.

Victor: Det är ändå intressant det här med hur skatt ramas in i debatten nu för tiden. Mina favoriter är högerns ”straffskatt på utbildning”, alltså värnskatten, och vänsterns ”straffskatt för pensionärer”, alltså, inkomstskatte-sänkningar. Hur tänker du kring det här med ”straffskatt”?

Magnus: Med hjärtat till vänster ser jag förstås inte att betala skatt som ett straff – det är ett privilegium.

Victor: Ändå röstade inte pensionärerna på vänstern i förra valet. Är det ett falskt medvetande som spökar?

Magnus: Givetvis! Hur man formar skatter och annan politik spelar roll, och där har högern varit så mycket bättre. Kanske började allt med den berömda ”Pomperipossa-skatten” 1976? Fast Sverige är knappast ensamt. Minns hur republikanerna i usa döpte om arvsskatten som de ville ha bort till en ”dödsskatt”. Men nog borde vänstern kunna göra samma sak?

Victor: Ansvarsminister Anders Borg vill ju sänka undersköterskornas löner. Vad sägs om ”högerns straff mot ansvarsjobben”?

Magnus: Mm. Eller ”omsorgsbestraffning”? Ännu svårare blir det när vänstern ska introducera nya skatter, som alla vet behövs. Som en flygskatt, till exempel. På tre sekunder har Timbro fått det till att ”vänstern vill införa en semesterskatt”. Eller kanske en ”Thailandsskatt”, rent av.

Vctor: Ja, vi har ju semesterlön i Sverige. Semesterskatt låter då inte
helt orimligt.

Magnus: Va?! Vi betalar ju redan inkomstskatt på lönen. Ska vi ha en semesterskatt ovanpå det? Och sedan betalar vi moms på de grejer vi köper för pengarna som blir kvar! Det blir skatt på skatt på skatt! Högern jublar åt den krattade banan.

Victor: Äh. Jag menade såklart att vi behöver en genomgripande skattereform.

Magnus: Sälj in det du! Pr-kollapsen hotar.

 

Victor Bernhardtz och Magnus Åsblad är redaktörer på Dagens Arena.