Maria Georgieva och Mikael Färnbo diskuterar ansvar.

Mikael: Vad handlar allt det här ansvarssnacket om? Både Reinfeldt och Borg verkar ha drabbats av någon sorts ansvarstourettes. Reinfeldt upprepade det inte mindre än 25 gånger i regeringsförklaringen och höstbudgeten fick inte oväntat titeln Tid för ansvar.

Maria: Who knew. Regeringen påstår ju att alla är inbillat sjuka. Det är ju viktigt att säga att man tar ansvar när ingen annan gör det. Men ”what doesn’t kill you makes you stronger”, som Reinfeldt typ hetsviskar till Hägglund om. Det har ju redan börjat slå tillbaka. Vad finns det för andra grejer som regeringen Reinfeldt duckar för?

Mikael: Ja, det verkar snarare handla om att inte ta ansvar. Jag menar regeringen tar ju knappast ansvar för arbetslösheten som fortfarande är högre än innan de införde sin arbetslinje. Inte heller ansvarar den för de sjuka, klimatet, vargarna, fas 3:arna. Eller sin egen allians för den delen. KD faller ju som en sten.

Maria: Arbetslinjen? Migrationspolitiken? Det så kallade utanförskapet är till och med uträknat från ansvarslinjen. Inte ens jobbskatteavdraget får en chans. Men om vi nu ska ha ett fackförbund som heter Vision så kan ansvar vara Reinfeldts innehållslösa selling point. Det är som med Reinfeld.se – fem år för sent, men äntligen. Skämtet är ju äldre än alliansen själv. Vad falls, något måste ju hända?

Mikael: Troligtvis inte. Ansvarslinjen verkar vara nyspråk för att absolut inte göra någonting. Det är ganska likt vision egentligen. Både ansvar och vision låter spännande, men lovar ju absolut ingenting. Vad hände med konkret politik, handfasta reformer? När kommer fackförbundet Förverkligande?

Maria: När grisar kan flyga. Och Carl Bildt tar ansvar för diplomatin och sina smutsiga oljeaffärer.

Mikael: Sant. Ska vi inte ta lite mer ansvar? Påtår?

 

Maria Georgieva är webbutvecklare och Mikael Färnbo är redaktör på Dagens Arena.