Margaretha Holmqvist och Eva Brandsma om att Män som hatar kvinnor går upp på bio i Hollywoodtappning i december.

Eva: Ska du se filmen Maggan?

Margaretha: Jag kommer inte kunna låta bli. Jag måste stilla min nyfikenhet, men jag kommer nog inte bli så imponerad. Hollywood har en förmåga att både försköna och förråa sina karaktärer. Men jag hoppas att Lisbeth inte blir allför robotliknande… Det finns ju en sorg och en utsatthet hos henne som jag hoppas att hon får behålla.

Eva: Jag gillade i alla fall böckerna skarpt. Streckläste alla tre.

Margaretha: Det var så länge sedan nu som jag läste böckerna … min bild av Lisbeth Salander sammanfaller med Noomi Rapaces gestaltning. Jag har svårt att se Lisbeth som jämställdhetens Jean d´Arc, som hon framställs som ibland. Hon tar ju saken i egna händer, men att hon faller för Mikael Blomkvists machofigur känns inte trovärdigt.

Eva: Ja, båda två är som seriefigurer. Overkliga. Konstigt nog blir ändå Lisbeth Salander mer verklig för mig än Mikael Blomkvist. Nog för att jag har träffat män med en grandios självbild… men att denne man dessutom får knulla med så många olika villiga kvinnor med ”no strings attached” är för mig mest osannolikt av allt …

Margaretha: Jag lyssnade på Stieg Larsson på en föreläsning om rasism och främlingsfientlighet för tio år sedan kanske. Inte anade jag då att det var en kommande bestsellerförfattare som stod där och pratade. Det jag såg var en engagerad men lite nördig person som granskade de baksidor i det svenska samhället som de flesta inte ville se.

Eva: Undrar hur han hade reagerat på att Lisbeth ska bli Hollywoodstjärna.

Margaretha: Man kan ju undra om det var det Stieg drömde om.

Eva: Ja… Bokar du biljetter till oss tillsammans?

Margaretha Holmqvist och Eva Brandsma är chefredaktörer för Akademikerförbundet SSR:s medlemstidningar Akademikern respektive Chefstidningen.