Karin Thorasdotter och Jesper Bengtsson om Luciano Astudillos (S) förslag att Rut- och Rot-avdragen vidgas till fler tjänster. . .

Jesper: Jag har inga principiella invändningar mot Rut-avdrag. Att vidga det till fler tjänster låter som en bra idé. Det kan vara bra att Socialdemokraterna tar initiativet i den här frågan.

Karin: Jag kan förvänta mig att Socialdemokraterna ska stimulera företagande med vettig arbetsmiljö. Jag kan ha problem med att ha avdrag som gynnar vissa grupper, det blir lite skatteshopping där man plockar ihop sin kaka men det är inte alla som har råd att göra det. Även detta med avdragsrätt på gåvor till idéella föreningar, det känns Stockholmsövremedelklassanpassat på ett sätt som inte känns fräscht. Socialdemokraterna borde skapa en tjänstesektor där det är möjligt att ha bra arbetsvillkor. Dagens tjänstesektor har otroligt utsatta arbeten där utsatta människor hamnar i en situation med maktinpregnerade möten i och med att mötena sker hemma hos människor.

Jesper: Det bra med Astudillos förslag är att han inkluderar tjänster både i hemmet och på till exempel restauranger. Det verkar vara ett sätt att harmoniera avdragsrätten i tjänstesektorn. Jag är inte så för detta som jag låter utan har gått fram och tillbaka. Men om man tänker sig att sektorn finns, så är det nog bra att göra den vit och pumpa in pengar i den för att höja statusen, och göra arbetsmiljön bättre. Sen tror jag det är bättre att företagen gör avdragen än privatpersoner för att inte gynna dem som är vana att göra avdrag. Det är viktigt att man gynnar företaget istället för privatpersoner så att det blir en del i en godare tjänstesektor.

Karin: Jag är ingen skatteexpert men om man är beredd pumpa in så mycket pengar borde man vilja styra vilka företag som kan ta del av det. Butlerförslaget blev ju hånat men poängen var ju att de ville låta arbete ”flytta hemifrån” som Schyman brukar uttrycka det. Det skulle vara intressant att höra hur man vill stimulera det här. Jag tror att lite större företag är bra för arbetsmiljön. Möjligheten att försörja sig på heltid är också viktig ur ett maktpespektiv.

Jesper: Egentligen är ju en kunskapsbaserad produktion med högproduktiva jobb standardreceptet. Men om vi kan minska arbetslösheten med dessa tjänstejobb så är det bra. Det utesluter inte vartannat. Nackdelen med permanentade avdrag är ju att du tar bort ett konjunkturinstrument. Kanske kan ett utvidgat avdrag användas som konjunkturinstrument. . .

 

Karin Thorasdotter är programchef på Tankesmedjan Arena IdéJesper Bengtsson är chefredaktör för tidningen OmVärlden.