Yonna Waltersson och Magnus Åsblad surrar om stödet till en saudisk missilfabrik.

Magnus: Ingen borde väl vara förvånad över att vi givit råd om hur Saudiarabien ska bygga en missilfabrik. Eller, jag ändrar mig: att bygga en fabrik är förvånande, men vi har länge exporterat vapen till diktaturer. Skillnaden mot vapenexport är ju att där granskas varje affär av ISP. Om Saudiarabien hamnade i krig skulle vi i teorin kunna avbryta exporten, det kan vi inte om de bygger egna vapen.

Men argumentet för vapenexport är ju att det gör oss oberoende. Samtidigt är ju till exempel JAS beroende av import från USA. Vi skulle egentligen behöva förstatliga vapenindustrin eller erkänna att vi är beroende. Och om vi erkänner det, varför ska vi då subventionera vapentillverkning?

Yonna: Det känns som en dålig thriller. Man borde väl ha insett att detta skulle avslöjas? En extra krydda är förstås att projektet kallades Simoom – den giftiga vind som sveper över Mellanöstern och Nordafrika
och har en kvävande effekt på människor. Kanske har projektet också upptäckts nu eftersom fokus riktats mot den arabiska våren och till exempel ericssons verksamhet i Syrien.

Magnus: Ja, verkligen dålig tajming nu när Saudiarabien förra året gick in i Bahrain och har stöttat gamla regimer under den arabiska våren.

Yonna: Och affären kan bli intressant ur alliansperspektiv – kan de hålla ihop? magnus: miljöpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet är ju av tradition mer kritiska till vapenexport. Om Socialdemokraterna skulle svänga skulle reglerna kunna ändras.

Yonna: Ja men skillnaderna är väl inte så stora mellan blocken som man skulle önska. Jag tror på status quo.

 

Yonna Waltersson och Magnus Åsblad är redaktörer på webbtidningen Dagens Arena.