Intervju med Gabriela Pichler, regissör till Äta sova dö som hade svensk premiär den 5 oktober.

Varför gjorde du filmen Äta sova dö?
– Jag ville skildra saker som jag inte hade sett i svensk film på väldigt länge. Var är till exempel alla invandrare på landsbygden? Det är nästan som att det måste vara en kuliss av förort och grå betong för att vi ska förstå att det handlar om invandrare, men så ser det ju inte ut längre.

– Jag ville också skildra att arbetarklassen idag är nya nationaliteter och nya ansikten, att det handlar om andra jobb och nya förutsättningar. En uppdaterad bild av Sverige idag och av vår nationella identitet.

– År 2009 var det också många varsel på gång och företag sade upp folk på småorter. Jag undrade vad som hände efter att företaget sagt upp på orter där hela familjer, mamma, pappa och moster jobbar på samma arbetsplats.

Har du egna erfarenheter av filmens miljöer?
– Jag är född i Flemingsberg men vi flyttade till Örkelljunga i nordvästra Skåne när jag var liten. Så jag filmar lite på hemmaplan. Situationen och människorna i filmen går igen från mitt eget liv och mina föräldrars. Mamma är med i filmen och några av mammas gamla kollegor. Jag har tagit folk som jag kan identifiera från min egen omvärld, både personer och karaktärer.

Har du några förebilder för filmen? Italiensk press nämner neorealism …
– Såklart att de gör det! Jag är uppväxt på kabelteve och video. Först med filmvetenskapen öppnades porten för allt från Tarkovskij till neorealism där man såg folk arbeta – arbete i realtid. Det har fascinerat mig. Det är något vackert att titta på när någon arbetar, koncentrationen och flinkheten i fingrarna. Jag jobbade på en kakfabrik medan jag pluggade. Men man kunde aldrig skryta om det som man blev bra på där: ”jag plockar havreflarn på si och så många sekunder”. Det är ju totalt ointressant för någon annan. Jag ville återupprätta arbetet.

 Vad ser du själv helst på film?
– Jag har bred filmsmak. En husgud är Wong Kar-Wai, särskilt hans tidiga filmer, Helgon i neon och Chungking Express – tänk att få göra filmer på det sättet! Många kanske inte ser referenserna i Äta, sova dö men vissa referenser är solklara!

Gabriela Pichler är regissör till Äta sova dö som har svensk premiär den 5 oktober.